Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Látnivalók a Mátrában képes leírás - Mátra.tlap.hu
részletek »

Látnivalók a Mátrában - Mátra.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: matra.tlap.hu » Látnivalók a Mátrában
Keresés
Találatok száma - 58 db
A patai templom - Gyöngyöspata

A patai templom - Gyöngyöspata

Miután az utazó Gyöngyös felől áthajt a XVIII. században emelt kétnyílású barokk kőhídon, és integet Nepomuki Szt. Jánosnak, mintegy 100 méter múlva, jobbra, az út mellett pillanthatja meg a Kis Boldogasszony Plébániatemplomot, melyet első formájában még a XII. században emelt Pata vezér nemzetsége. A leírások alapján a most látható formáját a templom a XV. század végén nyerte el, amikor a régi kápolnák felhasználásával, bordás boltozattal fedett, háromhajós ál-csarnoktemplommá formálták. E régebbi periódus fennmaradt emléke a szentély északi falába beépített román stílusú kettős ív. Érdekes végigemelni a szemünket a változó építési korstílusokon, mivel a román alapokon nyugvó épületet nagyrészt késő gótikus boltozat fedi le.

Árpád kori templom - Gyöngyössolymos

Árpád kori templom - Gyöngyössolymos

Első királyunk idején már templom állt itt, melynek helyére építtette, a XIV. században, a Solymosy család a gótikus templomot. A török időkben a torony kivételével ez a műemlék elpusztult. Az újjáépítés 1702-11 között zajlott barokk stílusban, majd 1769-72 között kapta meg a mai formáját, amely jellegében középkori, homlokzattoronnyal ellátott, egyhajós templom. A szentély zárófalán a nagyméretű oltárképen Szent Miklós püspök, a templom védőszentje, látható papi kísérettel, gyermekek körében. Búcsúja december 6-án van.

Ásványvízgyűjtemény - Parád (Parádfürdő)

Ásványvízgyűjtemény - Parád (Parádfürdő)

A Parádfürdői Rehabilitációs Szakkórház épületében található az 1986-ban alapított ásványvízgyűjtemény, amely nyolc tárlóban mintegy 600 féle ásványvizet mutat be a világ 21 országából. A vizeket nátrium tartalmuk alapján rendszerezték, a nagyon alacsony nátrium tartalmú úgynevezett asztali vizektől a nagyon magas nátrium- és magnéziumszulfát tartalmú keserű vizekig (pl. Ferenc József és a Hunyadi keserű vizek). Külön tárlót kapott a parádsasvári forráshelyű és ott palackozott Parádi víz, mely az alkáli-hidrogénkarbonát mellett ként is tartalmaz. A Parádi vizet a kórház betegei ivókúra formájában fogyasztják. A gyűjtemény tárlóiban az ásványvizekről és a régi Parádfürdőről szóló újságcikkek, képek láthatók.

Asztalos Joachim Kiállítás - Parád (Parádfürdő)

Asztalos Joachim Kiállítás - Parád (Parádfürdő)

Parádon találjuk Asztalos Joachim fafaragó mester kiállítását melyet a mester felesége nyitott meg, így az odalátogatók, a fafaragások, szobrok, kisplasztikák és dombormûvek megtekintése közben, érdekes és tartalmas élménybeszámolót hallgathatnak meg.

Bene-vár - Mátrafüred

Bene-vár - Mátrafüred

A település közelében állt egykor a vár, melynek ma már csak romjai láthatók. Egy Bene nevű birtokos várkastélymaradványán 1250 körül az Aba nemzetséghez tartozó Csobánka építtette ezt a várat. A kutatások szerint 1301-ben Csobánka fiai osztoztak az ősi birtokon; a várat 3 részre osztották. Több tulajdonosváltás és kisebb ostrom után az 1800-as évekre már lepusztult a vár. Az 1980-as évek ásatásai már csak az alig látható falmaradványokat és a vár kútját tudták feltárni.

Borhy vadászkastély és parkja - Gyöngyöstarján

Borhy vadászkastély és parkja - Gyöngyöstarján

Másik említésre méltó kirándulóhely Tarjántól északra a Sósi-réti Borhy vadászkastély, 1926-ban épült. A vadászkastélyt 1928-ban építtette Borhy György udvari tanácsos. Az épületet ölelő parkot részben az erdő meghagyásával, részben telepítésekkel alakították ki. A park a francia kertépítés jegyeit őrizte. A helyi védettségű természetvédelmi területű park fái között több száz éves tölgyek is láthatók. A jelenleg oktató- és üdülőházként működő épületet ma is leginkább parkja miatt ismerik. A kert idős cserfái és kocsánytalan tölgyei 100 évnél idősebbek, néhány ennél idősebb egyed is megtalálható. Aki ide ellátogat, az mindenképpen megnézi a több méter magas zöld alagutat képező buxusfolyosót, ezt a lassan növő örökzöld díszcserjét. A négy hektáros park 1978-tól helyi védettségű természetvédelmi terület.

Fajzatpusztai kúria és park - Gyöngyöstarján

Fajzatpusztai kúria és park - Gyöngyöstarján

A község nevezetessége - igaz, részben látogatható - Fajzatpuszta, melynek birtoklásáért mindig nagy harc folyt. Jelzett turistaút vezet ide. 1328-ból említik először írásos emlékek, attól kezdve, Fayzad, Feysed néven is szerepelt. Az Aba nemzetség után többször gazdát cserélt, a Tarjáni család birtokolta 1592-ig, majd a Lorántffyak révén protestáns kézre került, de Pázmány Péter 1633-ban visszaszerezte és jezsuitákat telepített a mai Fajzat helyére. 1773-ban Almásy Pál lett a tulajdonos, ő emeltetett kastélyt, köré pedig angolparkot telepített. Fajzat déli fekvésű park, közepén dél felé néző, klasszicista stílusú, földszintes kastéllyal. A kastély mögötti erdőben, mesterséges tó szigetén kis kápolna áll, mely egyúttal a korábbi tulajdonosok családi sírboltja is. A kúriát ölelő park helyi védettségű természetvédelmi terület. A park virágkora az 1900-as évek elejére tehető. Az akkori tulajdonosok családi kapcsolatai révén 1973-ig a francia Jean Perry is tulajdonosa volt a birtoknak. A 12 szobás kúria műemlék jellegű épület. A parkban több különleges fát, növényt találunk. Mivel a terület magántulajdonban van, csak részben látogatható.

Fáy kastély (Falusi Galéria) - Nagyréde

Fáy kastély (Falusi Galéria) - Nagyréde

Földszintes, tornácos, klasszicista épület barokk maggal. Az épület eredeti, a 18. század közepe táján épült magja téglalap alapú, az oldalrizalitok és a tornác a 19. század elején épültek hozzá. Nagyrédei Galéria működik az épületben. Molnár József állandó kiállítása Molnár József 1997-ben szülőfalujának ajándékozta 39 festményét. Ezek a művek a Nagyrédei Falusi Galériában tekinthetők meg. Hetvenötödik születésnapját és félszázados művészi jubileumát ünnepelte szülőfalujában a művész a műemlék épületben megnyílt tárlattal, és ezzel köszöntötte hűséges fiát Nagyréde közössége.A művészt nemcsak az itt töltött gyermek- és ifjúkora köti e vidékhez, de életművé kristályosodó piktúrájának egésze is. Igaz, életének ez a fél százada jobbára a fővárosban telt, szíve és művészete elválaszthatatlanul szülőföldjéé. A máig eleven rokoni-baráti szálakon túl a föld, s az azon munkálkodók iránti őszinte szeretet, s az itt élők emberi példája volt számára mindig az etikai mérce, volt és maradt a legfontosabb, művészetét inspiráló, egyúttal befogadó közege is.

Ferences rendház és templom - Gyöngyös

Ferences rendház és templom - Gyöngyös

Gyöngyös legnevezetesebb műemlékei közé tartozik a ferencesek temploma és kolostora, amelynek alapítása az 1370 körüli évekre tehető. A templomot az 1400-as években építtette a Báthory család a ferences szerzeteseknek. A templom támpillére, csúcsíves ablakai, sokszögű szentélye és a mellette emelkedő torony - a 18. századi barokk megújítások ellenére - ma is magán viseli a gótika jegyeit. Kriptájában nyugszik a Rákóczi-szabadságharc legendás generálisa, a Vak Bottyánként ismert Bottyán János. Az 1701-1730 között emelt kolostorban található Magyarország egyetlen olyan rendi könyvtára, amely a középkor óta egyfolytában működik. 14 000 kötete közül kétszáz ősnyomtatvány.

Hirdetés
Galyatetői Római katolikus templom

Galyatetői Római katolikus templom

A galyatetői templom a két világháború között épült a Nagyszálló vendégeinek lelki szolgálatára. A terület az egri érsekség tulajdona volt. Az érsekség igen nagy kiterjedésű pusztákat birtokolt. Később a Nagy-Galya néven ismert területet eladták, így került állami tulajdonba. Mivel a polgárság kedvelt üdülőterülete volt a Mátra, így természetesnek tűnt, hogy a Nagyszálló előkelő polgári vendégei részére biztosított legyen a vallásgyakorlás is. A Nagyszálló után valamivel később, 1942-ben szentelték fel a templomot. A templom harangján a következő felirat olvasható: "Ezt Szmrecsányi Lajos egri érsek ajándékozta, amikor hős honvédeink a Donnál a vörös áradat ellen harcolnak. 1942." A templom igazi értékét és sajátosságát az adja, amire ma bronz emléktábla emlékezteti mindazokat, akik betérnek a galyatetői templomba. A bejárattól balra emléktáblán olvasható, hogy Kodály Zoltán a templom közelében komponálta a Csendes misét. A XX. század legnagyobb magyar zeneszerzője igen gyakran pihent Galyatetőn. Ennek részben családi okai voltak, első felesége, Emma asszony, a kor egyik vezető politikusának volt a lánya.

Grassalkovich-kastély - Hatvan

Grassalkovich-kastély - Hatvan

A középnemesi sorból az ország egyik leggazdagabb főurává emelkedő Grassalkovich Antal az 1740-es évektől több kastélyt is emeltetett az országban, s a kor főúri szokásaihoz híven, mindegyik kastélyában könyvtártermet is berendeztetett. A magyarországi kastélyépítészetre komoly hatást gyakorolt, s az általa építtetett barokk, részben már copf stílusba hajló kastélyokat 'Grassalkovich stílusúnak' is szokás nevezni. Közülük a hatvani készült a legkésőbb, 1754 és 1763 között, s ez az egyik legjobb állapotban megmaradt épület.

Gyöngyös, Szent Bertalan főplébániatemplom

Gyöngyös, Szent Bertalan főplébániatemplom

A múzeum magában foglalja a Szent Bertalan-templom hajdani liturgikus tárgyain kívül a ferences és a Szent Orbán-templom anyagát is. A XV. századi megrendelők Gyöngyös patrónusai, iparos, kereskedő és szőlőtermelő polgárai lehettek. A készítők pedig egy műhelyben dolgozó ötvösök. A páratlan gyűjtemény 12 középkori gótikus és reneszánsz műtárgyat foglal magában. A majd félezer éves kelyhek, úrmutató, talpaskereszt mellett a magyar ötvösműhelyben készült hétdarabos ún. filigrános-bőrtűs kehelysorozat is egyedülálló ritkaság. Magyarországon a leggazdagabb egyházi gyűjtemény az Esztergomi Keresztény Múzeumban és Győrben található ugyan, de a Gyöngyösi Kincstár első helyen áll olyan tekintetben, hogy minden egyes darabját gyöngyösiek rendelték, és csakis városunkban használták. Tehát egyetlen idegen tárgy sincs a kiállítottak között. Méltán lehetünk büszkék rájuk, és továbbra is óvjuk, védjük. Látni és ismerni kell elsősorban minden gyöngyösi polgárnak ezt az ősi, felbecsülhetetlen örökséget, melyet elődeink teremtettek meg és mentették át számunkra, igaz hittel és becsülettel.

Gyöngyösi Orczy-kastély

Gyöngyösi Orczy-kastély

Gyöngyös keleti felén emelkedik a klasszicista stílusú Orczy-kastély épülete, amely ma a város egyik kulturális központja. Itt kapott helyet a Mátra Múzeum. A kastély építéstörténete a XVIII. század végétől követhető nyomon, és elválaszthatatlan az építtető Orczy családtól.

Heves megyei látnivalók és turisztikai renzvények

Heves megyei látnivalók és turisztikai renzvények

Heves megye változatos, gyakran viharos történelmének tanúi az építészeti emlékek, műemlék épületek. Váraink, kastélyaink, templomaink a múltat megismerni, átélni vágyó vendégeinknek nyújtanak látnivalókat, maradandó élményeket. Különösen a kora középkor szakrális építészete és a barokk kor hagyott gazdag örökséget az utókorra. A npi kultúra és építészet emlékeit gondosan őrzik a kis falvak tájházai, utcái, tere, és lakói. Mindenkinek ajánljuk, hogy járja be e vidék egyedi értékeit bemutató Palóc Utat. Érdemes részletesebben is megismerkedni kiállításaink, múzeumaink változatos - minden korosztály érdeklődését felkeltő -, gyüjteményeivel. Segítségükkel megelevenednek e régió történelmi hagyományai, emlékei, régi kori használati és dísztárgyai vagy a modern idők művészeinek alkotásai. Mindazoknak, akik jobban szeretik a zsongást, az aktív időtöltést, a szórakozást, igazi inyencségeket kínálunk. Heves megye a vendégváró események egész sorával kedveskedik vendégeinek egész évben. Olyan események ezek, melyek forgatagában Ön is a program szereplőjévé válik. Népzenei és néptáncfesztiválokon tanulhatja meg a híres magyar csárdást, barokk vacsoraesteken válogathat a fenséges étkek közül, lovagi viadalon próbálhatja ki ügyességét, vagy vidám halászléfőző vetélkedőn bizonyíthatja gasztronómiai jártasságát.

Ilona-völgyi fasor - Parád (Parádfürdő)

Ilona-völgyi fasor - Parád (Parádfürdő)

A Mátra másik szép fasora a Parád-Recsk közötti útból nyíló Ilona-völgyi utat kíséri. A másfél km hosszú, főleg vadgesztenyékből álló fasor a hegység egyik legszebb hidrológiai képződményéhez, az Ilona-völgyi-vízeséshez vezeti a turistát. Útközben érdemes megállni a Szent István-csevice kútnál egy pohár frissítőre. Ezt a fasort is gróf Károlyi Mihály telepíttette a Recsk-parádi fasorral egyidőben. Az út bal oldalán 170, a jobb oldalán pedig 162 fa áll.

Ilona-völgyi tanösvény - Parád (Parádfürdő)

Ilona-völgyi tanösvény - Parád (Parádfürdő)

A 6,5 km hosszú tanösvény a Mátra hegység keleti részén elhelyezkedő Ilona-völgy földtani érdekességeit mutatja be. Állomások: Parádfürdő - Etelka-feltárás - Etelka-táró - Vaskapu-ereszke - Mélyszinti kutatás, az Rm-104 sz. fúrás - Timsós-táró - Szent István-csevice - Ördöggátak - Ilona-völgyi homokkőfeltárás - Ilona-völgyi-vízesés. A tanösvény Parádfürdő keleti végénél, a Károlyi kastély (Rákóczi-fa) mellől indul és a az Ilona-patak mellett, a Z jelzésű turistaúttal megegyezően vezet az Ilona-völgyi vízesésig. Kialakítása: Bükki Nemzeti Park, Mátrai Tájvédelmi Körzet

Jámbor Vilmos arborétum - Recsk

Jámbor Vilmos arborétum - Recsk

keleti-Mátrában, a községtől mintegy 2 km-re található a Mátra, s egyben Heves megye legjelentősebb erdei arborétuma, melyet egyes térképek Györke-tanyának, mások viszont az alapító tiszteletére Jámbor-tanyának, illetve Bojtos-kertnek nevezik. Létrehozása Jámbor Vilmos főhercegi főkertész (1825-1901) nevéhez fűződik, aki a múlt század végén hozta létre csemetekertjét, valamint a világ szinte minden tájáról összegyűjtött, elsősorban örökzöld fafajokból álló gyűjteményét. Sajnos, a kert a II. világháborút követően pusztulásnak indult. A botanikai értékek számbavétele 1955-ben megtörtént, de igazi gazdája nem volt. 1975-ben védelem alá helyezték az erdő 70 ha-nyi részét, melynek 4,5 hektáros középső területe tekinthető arborétumnak. Ma 29 fajhoz tartozó, 572 betelepített fásszárú növényegyed él itt. A területen nincsenek kiépített sétáló utak, ösvények. Igazi vad vidék, amelyen a természetes erdő fafajai békésen együtt élnek az exótákkal. Szabadon látogatható

Tuti menü