Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Múzeum a Mátrában képes leírás - Mátra.tlap.hu
részletek »

Múzeum a Mátrában - Mátra.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: matra.tlap.hu » Múzeum a Mátrában
Keresés
Találatok száma - 4 db
Mátrainfo

Mátrainfo

Mártai múzeumok, galériák. Orczy István 1699-ben érkezett Heves vármegyébe Orczy István. 1708-ban Petrovay Zsuzsannával kötött házassága révén vált birtokossá Gyöngyösön. 1742-ben végrendeletében fiára I. Lőrincre hagyta a birtokot. A barokk stílusú kastélyt fia, Orczy (I.) Lőrinc építette a 1769-70-ben. Feltételezhető, hogy vadászkastélynak készült az U alakú épület, nem állandó lakóhelynek, hiszen ideje nagy részét más birtokain, Tarnaörsön és Pesten töltötte. Unokája II. Lőrinc építette át 1826-ban klasszicista stílusban, amikor a barokk kastélyból angolkerttel övezett harmonikus klasszicista épület vált. A kertben üvegház is állt, a citrom-, narancsfák átteleltetésére. A kastélykert kapuján látható oroszlánok Uhrl Ferenc alkotásai. Ezekről azt mondták a gyöngyösiek, ha délben meghallják a harangszót, akkor leszállnak a talapzatról, és elmennek ebédelni. Aki azonban ezt elhitte, annak nevetve mondták a helybéliek, hogy hallanák meg, hiszen kőből vannak. (Aba Iván: Budapest-Gyöngyös-Mátra) A kastélykertet kerítés vette körül, később ezt is elbontották. Az angolkertek kedvelt elemei voltak a gloriettek, melyek több célt is szolgáltak, használták őket kilátóként, pihenőhelyiségként. Ennek megfelelően alakították ki ezeket, fedett, vagy nyitott glorietteket építettek. A park délnyugati sarkán fedett gloriettet emeltek.

Orczy kastély

Orczy kastély

A klasszicista stílusban épült egykori Orczy-kastélyban működő Mátra Múzeumban - mely 2007-től felújítva várja látogatóit - vadászattörténeti, helytörténeti, ásvány- és őslénytani állandó kiállítások láthatók. A gyűjtemény különlegessége Magyarország egyetlen teljes épségben előkerült és itt bemutatott mamutcsontváza. 2009-ben az új pavilon megnyitásával egy 3 szintes természettudományi kiállítás jött létre, mely leginkább a Mátra és Mátra - környéki növény- és állatvilágot mutatja be., emellett élő trópusi állatokat és növényeket bemutató pálmaház és modern oktató labor is található az épületben. További szolgáltatások:múzeumpedagógiai órák, konferenciatechnika, rendezvényszervezés

Palócbabák Mátrafüred

Palócbabák Mátrafüred

"Gyűjteményünk 1983-tól állandó kiállításként üzemel Mátrafüreden. Kiállítóhelyeink változtak, de már több mint 10 éve állandó helyen tekinthető meg, a Mátrafüredi régi általános iskolában, a Pálosvörösmarti út 2 sz. alatt. A gyűjtemény anyagát Szakács Józsefné ( Mészáros Magda ) kezdte gyűjteni 50 évvel ezelőtt. A Palócföldet bejárva darabról-darabra vásárolta össze a régi hímzéseket, lakástextileket, viseleti darabokat. A lakástextileken talált gazdag hímzésvilágot föl is dolgozta, sok munkája zsűrizett országos pályázatokon díjazott alkotássá vált. Munkája elismeréseként megkapta a Népi iparművész címet. Gyűjtőszenvedélye nemsokára átragadt az unokájára Lovászné Juhász Ritára is, aki textiltervezőnek tanult. A palóc-viseletek feldolgozását tűzte ki céljául. Országos pályázatokra, kiállításokra adta be ruháit, ahol díjakat nyert. 1987-ben megkapta a Népi iparművész címet, 1999-ben pedig a " Népművészet Ifjú Mestere" kitüntetést. Viseleti ruhái tervezésénél arra törekszik, hogy a népi hagyományok átörökítésével, szép ma is hordható darabok keletkezzenek."

Parádfürdői kocsimúzeum

Parádfürdői kocsimúzeum

Az elmúlt évtizedekben fellendült a kocsik, a kocsizás és a kocsigyártás iránti érdeklődés. A Közlekedési Múzeum úgyszólván a 24. órában igyekezett megmenteni ennek az ősi iparágnak és közlekedési ágazatnak tárgyi emlékeit. Több évi gyűjtő és restauráló munka eredményeként nyílt meg 1971-ben a parádi Cifra istállóban a Közlekedési Múzeum Kocsimúzeuma. Az öt teremből álló kocsimúzeum első helyiségében a magyar kocsigyártás emlékei láthatók. Bemutatjuk a kocsiépítés teljes folyamatát, a kerékgyártó, bognár, kovács, lakatos és szatler-iparágak munkáját. Az utóbbi magában foglalja a szígyártó, nyerges, kárpitos, valamint a fényező mesterségeket is. A kerék készítését egy kerékszékbe fogott félkész munkán látjuk, amint a küllőre csapvágó ("bokázó") géppel készítik a talp csapjait és felhelyezik a keréktalpat. A küllőt faragószékben készítették. Egy falusi kovácsműhelyben fújtatós tűzhely, lópatkoló és egyéb szerszámok láthatók, valamint a bognár által már elkészített fakerék, és az a mozzanat, amikor a vasabroncsot a régimódi abroncshúzókkal éppen felhelyezik. Távolabb régi fúrógép, festékőrlő kittőrlő és szatleripari varrógép áll, körülötte az iparág szerszámaival és egy készülő üléspárnával.

Tuti menü