Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Sípályák képes leírás - Mátra.tlap.hu
részletek »

Sípályák - Mátra.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: matra.tlap.hu » Sípályák
Keresés
Találatok száma - 7 db
Galyatető

Galyatető

Galyatető a Mátra szívében található magaslati üdülőhely. A galyatetői sípályát Hunguest Grandhotel Galya üzemelteti. A szállodát 2004-re teljesen felújították, a négycsillagos szálloda számos új wellness szolgáltatással, aqualanddal várja vendégeit. A szálloda közvetlen szomszédságában található a sípálya. A sípálya 950 m magasságból indul, a pálya szintkülönbsége 200 méter. Hossza 950 m, szélessége 30 és 50 m között változik. Fekvése északi tájolású, lejtése közepesen meredek, kék jelzésű. A felvonó a pálya teljes hosszában viszi fel a síelőket, felsővezetésű drótkötél, teleszkópos, tányéros ülőkével ellátott. Egyidejűleg 65 fő szállítására alkalmas. A pályát síelők és snowboardosok is használhatják.

Kékestetői sípálya

Kékestetői sípálya

Kékestetői sípálya aktuális információk a hóviszonyokról, hóhelyzetről. A könnyű lifthasználat érdekében köteles lifttel ellátott tanulópályánkon, biztonságos körülmények között, a Síakadémia oktatói segítségével sajátíthatják el a síelés - snowboardozás alapjait. A tanulópályát kedvezményes - 800-Ft-os - belépővel használhatják! A Hupikékes síiskola tanulóit további kedvezményekkel várjuk! Nyitva a síkölcsönző a megújult, kényelmesebb kiszolgálást biztosító NORDICA-Dózsa síházban és a Hupikékes síiskola is itt várja a síelni és snowboardozni tanulókat.

Magyarország síterepei

Magyarország síterepei

Alpesi sí felszeléseihez tartozik a síbot, a sícipő, a síléc. Európában általában a lesikló pályákon 14 év alattiaknak kötelező a fejvédő bukósisak. Versenyeken a lesiklás-, a super-G és a síugrás kötelező felszerelése a bukósisak. Hasznos kiegészítő a síszemüveg, és a megfelelő ruházat. A sízés elterjedését Fridtjof Nansen "Sítalpakon Grönlandon át" c. könyve indította el. (1890) "Semmi sem aczélosítja jobban az izmokat, semmi sem teszi hajlékonyabbá, ruganyosabbá a testet, semmi sem képesíthet nagyobb ügyességre, körültekintésre, semmi sem szilárdíthatja inkább akaratunkat és semmi sem teheti frissebbé lelkületünket a lábszánkózásnál" írta könyvében. (Chernel István egykorú fordítása)

Mátrai hójelentés

Mátrai hójelentés

Időjárás jelentés a Mátrából. Napi adatokkal megkönnyítik a Mátrába indulók életét. Későbbiekben előrejelzést is terveznek. Korábban megszokott hójelentéssel továbbra is szolgálnak. Köszöntünk a Mátra internetes útikalauzán! Ezen a honlapon sok hasznos és érdekes információt szeretnénk e hegységről a látogató elé tárni és igyekszünk mindezt élvezetes, tetszetős formában tenni. Oldalunkat folyamatosan fejlesztjük, hogy idővel tényleg egy igazi útikalauz váljék belőle. Addig is... jó böngészést!

Mátraszentimrei sípálya

Mátraszentimrei sípálya

A pályák körül szállásokat Mátraszentimre, Mátraszentistván, illetve Mátraszentlászló településeken találhatnak. Mátraszentimre az ország legmagasabban fekvő községe ahol egy északi fekvésű 400 m hosszú családias hangulatú tányéros felvonóval ellátott sípálya várja főleg a kezdő és közepes tudású síelőket. A felvonó - megfelelő hóviszonyok esetén- 9-től 16 óráig üzemel. A pálya szolgáltatásához tartozik korlátozott számban sífelszerelés kölcsönzése, előzetes egyeztetés után síoktatás . Lehetőség van a pálya kivilágítására, az üzemidő meghosszabbítására.

Mátraszentlászlói sípálya

Mátraszentlászlói sípálya

Mátraszentlászló Budapest felől a Gyöngyös - Mátraháza - Galyatető útvonalon közelíthető meg. A három mátrai "szent" falu közül elsőként érünk Mátraszentlászlóra, ahol a falun átvezető úton a kereszteződésben, jobbra kell kanyarodnunk. A hegytetőn az út egy körforgalomban ér véget, itt a közelben találjuk a mátraszentlászlói sípályákat. A közepes meredekségű hegyoldalon két párhuzamos lesiklópálya várja a síelőket, az egyiket kezdőknek, a másikat inkább haladóknak ajánljuk. A haladó pályához egy kampós, a kezdőhöz egy tolókaros felvonó tartozik. A sípályák a gondos kezelésnek köszönhetően már kevés hó esetén is jól sízhetőek. Érdekesség, hogy a pályákat a sarudi általános iskola tantestülete tartja karban társadalmi munkában. A sarudi iskola építtette a síházat, sítáboroztatás céljából. Kedvező áron kínálnak iskolai sítáborokat az ország más intézményei számára is. A pálya és síház üzemeltetésére néhány éve egyesületet hoztak létre, akik 2008-ban a síházat részlegesen felújították.

Sípark- Mátraszentistván

Sípark- Mátraszentistván

A mátraszentistváni sípark a Felső-Mátrában található az ország legmagasabban fekvő hegyi falvainak ölelésében, Galyatetőtől 6, Budapesttől pedig alig 100 km-re. A sípark pályarendszere a Három falu templomával szemben a műút túloldalán található Sztepán-réti nagy parkolótól indul, s a Rubonya-hegy (821 m tszf.) északi-észak-nyugati oldalán halad lefelé a Mátraszentistván alatt csörgedező Hutahelyi-patak (676 m tszf.) völgyébe. A hat sípálya hossza összesen 3420 m, s több mint 9 hektáros hegyi kaszálókon terül el. A mátraszentistváni sípályarendszer kiváló minőségű gyepes hegyoldalon terül el. Tervezésénél kiemelt szempont volt a pályák változatossága, különféle nehézségi foka, s a gyönyörű panorámát kiegészítő hangulati elemek, mint pl. hidak, rönkházak, tavak létesítése. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően az ország legtöbb szolgáltatást nyújtó családi sítereppé vált. 2003-ban Mátraszentistvánban nagyszabású korszerűsítések kezdődtek, a meglevő két sípályát felújították és a síelhető területet is több mint kétszeresére nőtt. Jelentős földmunkálatokat követően a pályák tetején megépült egy 8000 m3-es víztározó, amely a Hutahelyi-patakon épített 2500 m3-es tározóval együtt egész szezonban képes biztosítani a hóágyúk vízszükségletét.

Tuti menü